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PURPOSE OF REVISION: Both critical area and shoreline regulations pertain to tree removal in
the shoreline jurisdiction. This policy has been updated to provide additional critical area
information.

N

POLICY: This policy shall apply to tree removal and vegetation management in the shoreline areas. Critical
area restrictions must also be considered.

A. Removal of trees on undeveloped parcels is not permitted for trees larger than 3 inches in
diameter as measured 4 feet above grade.

B. Tree removal as a component of new residential development may be permitted
pursuant to Section SJCC 18.50.330.B and shall be reviewed and approved or denied in
conjunction with the review of the application for the new residential development and
subject to the Submittal Documents and Review Criteria, outlined below.

C. Tree removal on developed parcels may be permitted pursuant to Section SJCC
18.50.550.B and shall be reviewed, and approved or denied, subsequent to the submittal
of a Shoreline Tree Removal Application and subject to the Submittal Documents and
Review Criteria outlined in this policy.

ISSUE: Pursuant to San Juan County Code (SJCC) 18.50.330.B.8, requests are frequently made for approval
to remove trees within the shoreline jurisdiction. Additionally, CD&P’s fee schedule includes a permit fee for
the review of these requests. These policies and procedures are written to clarify how, and under what
criteria, these requests are to be reviewed and either approved or denied.

ANALYSIS: A land use or development proposed to be located entirely or partly within 200 feet of the
ordinary high water mark (OHWM) of a regulated shoreline is within the Shoreline Master Program (SMP)
jurisdiction. It is subject to the applicable provisions of Section 3 of the Comprehensive Plan and of SJCC
Chapter 18.50. Several provisions of the SMP regulate tree removal, vegetation management and clearing
and grading of land within 200 feet of OHWM. Tree and vegetation removal must also comply with the
County'’s critical area regulations. The following are the relevant and applicable SICC Provisions:
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e SJCC 18.50.060 Clearing and grading

e SJCC18.50.130 Vegetation management
e SJCC18.50.140 View protection
e SJCC18.50.240 Forest management

e SJCC 18.50.330.B(3) Mobile home courts and parks

e SJCC18.50.330.B(8) Residential development (Tree Removal Plan)

e SJCC18.50.330.D(2) Residential development (Shoreline Setbacks and Screening)
e SJCC18.50.330.D(3) Waterfront subdivisions

e SJCC18.30.110 Critical areas

e SJCC18.30.120 Geologically Hazardous Areas

e SJCC18.30.150 Wetlands

e SJCC18.30.160 Fish and Wildlife Habitat Conservation Areas

Additional state and/or federal regulations or restrictions may apply with respect to tree removal or
vegetation management in the shoreline. This policy only addresses applicable regulations of the SICC. It
does not relieve a property owner or other interested party from complying with such federal and/or state
regulations that may be applicable to the proposed development.

Tree Removal Plan Review: There are generally three different conditions under which requests for tree
removal in the Shoreline are submitted. These are:

A. On undeveloped parcels,
B. As a component of new residential development, and
C. On developed parcels.

A. Tree removal on undeveloped parcels. The SMP strictly prohibits the removal of trees when not
associated with an “approved shoreline development.” In other words, removal of trees larger than
3 inches in diameter, as measured 4 feet above grade is not allowed within the shoreline area unless
such removal activity is part of an approved shoreline development. This includes any activity that
requires a Shoreline Exemption. The SICC does not, however, restrict or prohibit “normal
nondestructive pruning and trimming of vegetation for maintenance purposes” (SJCC 18.50.060.B).

B. Tree removal as a component of new residential development. Subject to prior review and
approval, the SICC shoreline regulations authorizes the removal of trees within the shoreline to
construct a single-family residence. If removal of additional trees other than what is needed for the
house footprint and associated development, a tree removal plan is required prior to cutting down
trees larger than 3 inches in diameter as measured 4 feet above grade within the shoreline. SICC
18.50.330.B.8 sets forth the applicable regulations and tree removal plan requirements as follows:

“Land clearing, grading, filling, or alteration of wetlands, natural drainage, and
topography for residential construction shall be limited to the area necessary for
driveways, buildings, and view and solar access corridors. Cleared surfaces not to be
covered with gravel or impervious surfaces shall be replanted promptly with native or
compatible plants (i.e., groundcovers or other plant materials adapted to site
conditions which will protect against soil erosion). This applies to individual
construction and shoreline subdivisions.

Existing vegetation shall be used to visually buffer structures as viewed from the
shoreline, public roads, and adjoining properties. All applications for new construction
and subdivisions shall indicate any trees to be removed. If trees are to be removed
beyond those required to construct a single-family residence, then a tree removal plan
shall also be submitted. The plan shall:
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a. Identify the proposed building areas and driveways and view and solar access
corridors; and

b. Demonstrate how existing natural screening will be retained while providing
for construction, views, and sunlight.

Removal of trees smaller than three inches in diameter, as measured four feet above
grade, shall not be restricted unless there is evidence that the shoreline is unstable The
removal of smaller trees, brush, and groundcover may be restricted in unstable
shorelines.”

C. Tree removal on developed parcels. Subject to prior review and approval, the SICC allows for the
removal of trees within the shoreline following the completion of an approved development. In that
the removal of danger/hazard trees is allowed during the construction of an approved development,
this allowance may be extended to the removal of trees that present a clear danger to existing
approved development. If an owner wishes to remove trees within the shoreline area, the owner will
be required to submit a tree removal plan that contains the required information specified below.

COMPLIANCE WITH CRITICAL AREA REGULATIONS: Tree removal plans applications for work within
the shoreline jurisdiction shall also demonstrate compliance with the vegetation and tree removal
requirements of the critical area regulations. Tree removal site plans shall show applicable critical area
buffers and Tree Protection Zones and any vegetation or trees to be removed within them. The attached
handout provides an overview of critical area and shoreline vegetation and tree removal restrictions.

SUBMITTAL DOCUMENTS AND REVIEW CRITERIA: An applicant will be required to submit a site plan
and narrative that identifies and describes the location, size and species of trees and vegetation to be removed as
well as the location of any existing or proposed structures and driveway on the parcel and view and solar access
corridors if proposed. Shoreline setbacks shall be shown. Tree removal site plans shall also show any applicable
critical area buffers and Tree Protection Zones and demonstrate compliance with applicable critical area
restrictions for tree and vegetation removal. If an applicant seeks to remove trees beyond those needed for
driveways, buildings, view and solar access, the applicant must identify any improvements or landscaping to be
located in the area after the trees are removed. If hazard trees are proposed to be removed, a hazard tree
worksheet completed and signed by an arborist certified by the ISA (International Society of Arboriculture) shall be
submitted with the application.

Tree removal plans will be reviewed by the Community Development & Planning Department for compliance with
the requirements of the provisions of the SICC, set forth above, for approval or denial. In preparing tree removal
plans, applicants should be mindful that trees may not be "excessively removed" (SJCC 18.50.140.C), that the
shoreline shall be "protected from degradation” (SJCC 18.50.130.A), and that "existing vegetation shall be used to
visually buffer structures" (SJCC 18.50.330.B(8)).

Unless necessary for an authorized purpose, applications to remove trees seaward of the required building setback
will be approved only in limited circumstances such as when a certified arborist verifies that a tree is a danger to
an approved development and needs to be completely removed to eliminate such danger. Additionally, removal
of trees that were previously considered as providing "screening" (SJCC 18.50.330.D.2) may result in a reevaluation
of a previously established shoreline setback and may result in a larger setback.
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Vegetation Protection and Tree Removal Requirements for Buffers and Tree Protection
Zones Adjacent to Lakes, Naturally Occurring Ponds, and Marine Shorelines

Critical Area (CA) Requirements

SMP Requirements

Tree Protection Zone 1 [For areas with trees, first 35 ft.
landward from ordinary high water mark (OHWM) of pond, lake
or marine shoreline]. Hazard trees meeting the definition in
SJCC 18.20.080 may be removed. For buildings existing on
March 31, 2014, 30 feet of vegetation around the building can
be removed to provide defensible space®. Other trees must be
retained and trees cannot be topped. Minor pruning of trees is
allowed except for branches and foliage over the water (max.
20% per year and health of trees must be maintained).

Tree Protection Zone 2 [For areas with trees, 35 to 110 ft. from
the OHWM]. Hazard trees meeting the definition in SICC
18.20.080 may be removed. For buildings existing on March 31,
2014, 30 feet of vegetation around the building can be removed
to provide defensible spacel. If minimum stocking and other
requirements are met tree removal is allowed in some cases (in
conjunction with construction of one primary structure and/or
to allow for a filtered view from the primary structure). The
primary structure must be landward of the water quality buffer
and, per SMP requirements, more than 50 ft. from the top of
the bank. The remaining forest in the tree protection zone,
after trees are removed, must contain trees of all ages
(including small ones) that are well distributed across the Tree
Protection Zone. Trees cannot be topped.

Water Quality Buffer. This area starts at OHWM and for
residential development extends landward from 75-150 ft.
depending on number of units per acre and slope. Sites with <1
unit per acre have a 75 ft. buffer if the slope is 0-30% and 112.5
ft. if the slope exceeds 30%. Lots with > 1 unit per acre have a
100 ft. buffer if the slope is 0-30% and 150 ft. if the slope
exceeds 30%.

Hazard trees meeting the definition in SJICC 18.20.080 may be
removed. For buildings existing on March 31, 2014, 30 ft. of
vegetation around the building can be removed to provide
defensible space’. Minor pruning of trees and shrubs is allowed
except for branches and foliage over the water (max. 20% per
year and health of trees and shrubs must be maintained). Some
trees in Tree Protection Zone 2 may be removed if associated
requirements are met. Shrubs cannot be removed except in
conjunction with an allowed activity listed in SICC Chapter
18.30, Table 3.8. Allowed activities include removing invasive
plants; implementing habitat management plans approved by a
State or Federal agency; agricultural activities (except
construction of structures); and establishment of orchards,
gardens, trails, stairs, walkways, fences, wells, septic systems,
stormwater systems, roads and trails if they meet associated
requirements.

For lakes > 20 acres and marine shorelines, adequate
trees and vegetation must be retained to visually
buffer structures as viewed from the shoreline, public
roads, and adjoining properties. Residential structures
must be set back 50 ft. from the top of bank for sites
that have screening vegetation, or 100 ft. if there is no
screening vegetation. While the SMP allows
unrestricted removal of trees and shrubs less than 3" in
diameter, the removal of shrubs and trees of all sizes is
limited by the critical area regulations.

! Though the critical area regulations include an exemption allowing removal of 30 ft. of vegetation around structures existing on March 31,
2014, sites located within shoreline jurisdiction must still retain adequate vegetation to provide screening of structures. Within shoreline
jurisdiction proposed tree removal must either be shown on construction plans, or a separate plan must be submitted for approval.
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